Lokalne przysmaki nad Łęgiem

Autor: bk 06.10.2017 Nr: 40/2017
Lokalne przysmaki nad Łęgiem

Centrum Kulturalne w Przemyślu, Wójt Gminy Jarosław oraz Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku zaprosiło miłośników tradycyjnej kuchni na prezentację potraw wiejskich przygotowanych przez Gospodynie z regionu. Była to już piąta edycja Biesiady nad Morawskim Łęgiem.

W niedzielę, 1 października na terenie przy Szkole Podstawowej w Morawsku zebrały się gospodynie z wielu miejscowości z terenu naszego regionu prezentując tradycyjne potrawy wiejskie, a także przedmiotów używanych dawniej w gospodarstwach domowych.

   Zebrani mogli nie tylko skosztować specjałów dawnej wiejskiej kuchni. Dowiedzieli się także, że przygotowując ziemniaczane zapiecki z serem zawijało się je w liście chrzanu, które spełniały podobną rolę jak dziś m.in. folia aluminiowa. Na stoiskach można było podziwiać także wczesne żelazko, do którego wkładało się rozżarzony węgiel. Gospodynie podkreślały, że należało używać go ostrożnie, aby węgle nie wypadły i nie spaliły ubrań.

   Podczas imprezy na scenie pojawiły się także zespoły ludowe. Zagrała Kapela Ludowa „Gacki” z Gaci, a także Zespół Pieśni Ludowej „Biesiada” z Tuczem.

   Wśród kół gospodyń i stowarzyszeń, jakie przygotowały swoje biesiadne stoiska znalazły się: Maćkówka, Pigany, Ostrów, Łopuszka Wielka, Morawsko, Korzenica, Sobiecin i Kostków.

   Impreza, jak co roku cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców.

Komentarze
Popularne
Komentowane
Najnowsze na Forum